Ornitologi för nybörjare

Ornitologi är ett delområde inom zoologin som fokuserar på att studera fåglar. Strängt taget är en ornitolog en utbildad zoolog som är specialiserad på fåglar. I dagligt tal brukar dock även amatörer som har ett stort fågelintresse och håller på med fågelskådning kallas för ornitologer. Många amatörer bidrar till vetenskapen genom att till exempel registrera och rapportera om fågelobservationer på olika håll i landet. Ihärdiga fågelskådare, som har som hobby att försöka se så många fåglar som möjligt, brukar kallas för kryssare. I sin enklaste form är ornitologi en billig hobby som det är lätt att komma igång med.

Ornitologi är vetenskapen om fåglar

Ornitologi är en nybörjarvänlig hobby

För att börja med ornitologi behövs inte särskilt mycket. Allt som krävs är egentligen bara en kikare, en fågelbok och ett häfte att notera sina observationer i. Sen är det bara att bege sig ut i naturen och anteckna alla fåglar man får syn på. Då kan man praktiskt taget kalla sig ornitolog. En cykel kan förstås vara bra att ha eftersom den gör att man snabbt kan ta sig fram på småvägar utan att fåglarna skräms bort av motorljud.

Man kan få många tips och råd av äldre och mer erfarna ornitologer, men i början rekommenderas det att man beger sig ut tillsammans med andra nybörjare som är på samma kunskapsnivå. Tillsammans med någon som är erfaren inom ornitologi ser man kanske fler fåglar men när man är tillsammans med nybörjare blir det en större utmaning vilket gör fågelskådandet roligare. Att själv bege sig ut i naturen för att söka efter och identifiera fåglar är trots allt ett av huvudsyftena med fågelskådning.

Tänk på årstiden

Som nybörjare kan man få för sig att man borde börja med ornitologi på våren, för det är ju då det är som mest liv i naturen och finns flest fåglar. Erfarna fågelskådare rekommenderar dock att man börjar på vintern, eftersom man då får en mjukstart och kan i lugn och ro ägna sig åt att studera de fågelarter som övervintrar. Om man börjar på våren översköljs man av alla fåglar i naturen och det kan lätt bli för mycket för en nybörjare.

Om man ändå vill börja med ornitologi på våren eller på sommaren rekommenderas det att man börjar lugnt och försiktigt och försöker begränsa sig till ett litet område. Gå inte ut i skogen direkt utan börja med att se vad det finns för fåglar i den närmsta omgivningen – till exempel i trädgården, på stranden eller i parken. När det är gjort kan man sedan successivt utöka sitt fågelskådningsområde till andra platser. Ett annat tips är att begränsa sig i början till bara en fågelfamilj, till exempel mesar.

Bra hobby för naturvänner

Det är enkelt att börja med ornitologi – allt som behövs är en kikare. I början behöver man inte investera i en dyr kikare, det går bra med en billig variant. Man kan börja med fågelskådningen när som helst men det rekommenderas att man börjar på vintern. Det finns män och kvinnor i alla åldrar som håller på med fågelskådning och det är aldrig för sent att börja. Det är en rogivande hobby som passar alla som gillar djur och att vara ute i naturen.