Välj rätt kikare

Är du precis som vi intresserad av fågelskådning och att ta din hobby till nästa nivå? Då krävs det en eller flera riktigt bra kikare. Kanske har du redan en bra samling och behöver inte något för speciella avstånd eller väderförhållanden? Eller så kanske du letar efter den där första kikaren som ska få dig att komma igång med ett intresse ute i naturen? När man väljer kikare finns det hundratals modeller som är anpassade för olika tillfällen och miljöer. Här får du en snabb introduktion på vad du bör tänka på och hur du kan välja rätt.

Kikare ska väljas efter behov

Kikare för olika tillfällen

En kikare kan ha olika syften för olika tillfällen. Ibland behöver man en liten och smidig modell som kan förvaras i en ficka. Dessa modeller har ofta en diameter som inte överstiger 20 diameter. För att få ut det mesta av dessa ska man ha bra ljusförhållanden om man vill ha en bra bild. Om man däremot siktar på en modell som ligger runt 30 till 40 millimeter i diameter får man ofta en modell som klarar lite tuffare förhållanden.

Vi ser snabbt att det måste göras en liten analys av vilka förhållanden man kommer att vara i när man fågelskådar. Det går till och med att välja ännu en kikare som är optimerad för aktiviteter som jakt eller vandringar. Då kan man gott välja diametermått någonstans mellan 50 och 60 millimeter eftersom man vill kunna fokusera snabbt och inte vara beroende på att få rätt ljusinsläpp när det gäller att till exempel fästa blicken på ett djur. Självklart finns det även de modeller som är kompatibla med vapen.

Gör det mesta av din fågelskådning

Om du är seriös med din fågelskådning och vill få ut det mesta av hobbyn, är det ett bra tips att inte välja den första bästa kikaren du hittar. Att kasta ett par hundralappar på en medelmåttig kikare är ofta som att kasta pengar i sjön. Dels kommer fokus och skärpa inte vara så bra som det måste vara när tillfället för att se en fågel väl ges, dels är kvaliteten ofta så pass dålig att kikaren inte klarar av transporter och tuffa väderförhållanden.

Det är istället smartare att verkligen investera i din nästa kikare. Våga lägga över tusenlappen för att få en modell som klarar av att byta fokus och som inte sviker dig när det är fuktigt eller kallt ute. För de som är riktiga proffs, kan man till och med gå upp ännu mer i pris och se till att funktioner som autofokus och stabilisering ingår. Detta är som sagt dock funktioner som inte behövs om du just håller på att komma igång och lära dig om fågelskådning.

Börja enkelt och utvecklas med tid

Precis som med de flesta andra intressen, är det viktigaste att du lär dig grunderna inom fågelskådning. Förberedelser är grunden till framgång, och inom denna hobby är det viktigare att du lär dig strategier och fågelarter innan du lägger allt för mycket pengar på en dyr modell. När du sedan har kommit igång är det en otrolig känsla att välja ut en riktigt högkvalitativ kikare som du kan lite på flera år framöver. Lycka till och unna dig själv något du verkligen kommer använda.