Att tävla i orientering är något det numera finns stora möjligheter till att göra. Oavsett om du är kvinna, man, har någon form av funktionsvariation eller hur gammal du än är så kan du tävla i orientering. Dessutom finns det flera olika sätt att tävla på. Sporten är numera tillgänglig för alla som vill eftersom den har ökat i popularitet och därmed också efterfrågan.
Tävlingar i orientering kan ske under flera dagar, vilket är bra att ha med sig om du överväger att börja tävla i orientering. Det är inte som en fotbollsmatch som tar slut efter några timmar. Orientering kräver tålamod och en stark vilja för att vinna.
Att tävla i orientering är till stora delar likt vad man gjorde i skolan. Enda skillnaden är att på stora orienteringstävlingar kan det användas en något mer avancerad teknik med en sorts elektronisk fluga, vilket möjliggör att domarna kan se var de tävlande befinner sig. Det är också ett sätt att kontrollera att de tävlande har tagit de kontroller som ligger längs banan på ett korrekt sätt. Det går alltså inte att kopiera kontroller med hjälp av en nål i stora orienteringstävlingar.
Andra sätt man kan tävla på i orientering är i skidorientering och mountainbikeorientering. Så om du saknar att orientera på vintern kan du börja göra samma sak fast på skidor.
Tack vare att orienteringen har blivit en populär sport är det något många vill följa i medier. Med digitaliseringen är det numera möjligt att följa orienteringstävlingar på nätet och ibland se dem på tv.
Några exempel på svenska tävlingar inom orientering är O-ringen, Tiomila och Swedish league. Sedan går det också att tävla i SM, EM och VM.